> Početna

Dobrodošli u novomarofski kraj

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki

Samo natjecanje započinje u nedjelju u 8.00 sati dok će stručnu determinaciju ubranih gljiva provesti prof. Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza.  Ali, ako ne spadate u one sretnike koji znaju naći vrganj, u miru pogledajte kako izgleda traženje crnog tartufa. Pokazat će vam to psi tartufari sa svojim vlasnicima, a moći ćete kušati i delicije ove vrijedne podzemne gljive pripremljene od svima poznatog chefa - Damira Crlenog. 

Za ljubitelje povijesti tu je stručni obilazak utvrde Paka, a šetnjom do zdravlja ili nordijskim hodanjem možete produžiti i do obližnje utvrde Čanjevo. Najveći arhitekt među životinjama, dabar Pako, u Paki ima mnoštvo svojih brana, a kako i zašto se  upušta u ove graditeljske pothvate, moći ćete čuti na samom lokalitetu. Za najmlađe tu je edukativna radionica "Kao prvo - Zagonetno drvo" , ali i Gljivolov pa i radionica gradnje utvrde Paka od drvenih kockica, Brick by brick. 

Godine dobrih i pozitivnih druženja iznjedrila su Paka mini trail sa maxi pauzom, na kojem će uživati zaljubljenici u trčanje na stazi dužine 5 km.

Kako nastaju kreme i drugi proizvodi od ljekovitog bilja, moći ćete saznati u Kući magične trave na OPG-u Jakopović koji se također nalazi u Paki. 

Mnoštvo domaćih proizvoda očekuje vas  na sajmu autohtonih proizvoda, a kao popratni program tu je i izložba fotografija Darka Fodera , "Šapat šume"  na otvorenom. 

 

U svakom slučaju, nadamo se da će Paka bar u nekom momentu nadolazećeg vikenda  biti vaš odabir. Organizatori ove, 7. po redu manifestacije su Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber. Za manifestaciju su osigurane sve protuepidemijske mjere, a održavanje programa na raznim lokalitetima i u različitim satnicama, posjetiocima omogućavaju održavanje distance. 

Paka vas čeka! A i vrganji su tu negdje....


Program možete pronaći na fb stranici TZ Grada Novog Marofa ili Dani vrganja u Paki

https://www.facebook.com/TuristickaZajednicaGradaNovogMarofa/Banner1
Turistička zajednica Varaždinske županije
Grad Novi Marof
Odrzivi turizam