> Početna > O nama > Kultura

Kultura

Kulturni centar „Ivan Rabuzin“

Kulturni centar „Ivan Rabuzin“ otvoren 2011. godine, središte je većine kulturnih događanja u Gradu Novom Marofu. Centar ima veliku i malu dvoranu i informatičku učionicu multimedijalno opremljene, ljetnu pozornicu te vanjsku terasu što pruža mogućnost različitih kulturnih događanja, organizacije i održavanja seminara, kongresa i sličnih događaja. U sklopu centra djeluje Gradska knjižnica i čitaonica. 

Gradska knjižnica i čitaonica

O počecima knjižnične djelatnosti u Novom Marofu u lokalnom listu Varaždinski viestnik od 13.VIII. 1898. g. objavljena je informacija da je Visoka vlada potvrdila pravila novoosnovane Narodne čitaonice u Novom Marofu. Daljnja sudbina Narodne čitaonice nije poznata a prema rezultatima ankete o knjižnicama u Savskoj banovini, objavljenim 1937. g., na području Novog Marofa je bilo evidentirano 8.519 svezaka knjiga.
Novi pokušaj osnivanja narodne knjižnice zabilježen je 1953.g. , kada se organizirano počeo prikupljati novac, ali je ona počela djelovati tek 1965. u sastavu Narodnog sveučilišta. 

1999. g. Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof osnovana je kao samostalna ustanova. Uz bogati fond knjižne građe Knjižnica posjeduje i građu na drugim medijima (CD,CD-R,DVD) te vrlo bogatu zavičajnu zbirku. Korisnicima je na raspolaganju 6 računala za internet i korištenje građe na drugim medijima.
Cjelokupan fond je obrađen u računalnom programu “CROLIST” a članovima je omogućena i web rezervacija građe.

Gradska knjižnica i čitaonica djeluje u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“.

KUD Novi Marof

Kulturno-umjetničko društvo "Marof" iz Novog Marofa osnovano je 1980. godine. U društvu djeluje folklorna sekcija, tamburaška sekcija s vokalnim solistom te ritmička sekcija. 2005. godine, u društvu se osniva muška vokalna sekcija (klapa) koja njeguje klapsko i zborsko pjevanje, a izvodi tradicionalne dalmatinske klapske pjesme i pjesme Hrvatskog zagorja. U rad društva je uključeno pedesetak članova, a u svom plesnom repertoaru društvo ima plesove iz cijele Hrvatske. 

U više od 20-ak godina postojanja članovi društva izveli su stotine nastupa u Hrvatskoj, a bili su i na brojnim gostovanjima u inozemstvu. Osim sudjelovanja na gotovo svim hrvatskim folklornim festivalima, poput "Vinkovačkih jeseni", "Đakovačkih vezova", "Daruvarskih susreta" te plesnim smotrama u Zagrebu i Varaždinu, društvo bilježi i mnogobrojne cjelovečernje koncerte u mnogim hrvatskim gradovima.

Članovi društva bili su sudionicima i uglednih festivala u inozemstvu, pa tako valja izdvojiti višestruko gostovanje na Europskom folklornom festivalu u Austriji te Međunarodnom folklornom festivalu "Fete du Houblon" u Francuskoj, a gostovali su i u Sloveniji, Slovačkoj, Njemačkoj, Makedoniji, Švedskoj, Španjolskoj i drugdje ...

KUD Remetinec

KUD Remetinec djeluje desetak godina na kulturnom, vjerskom i zabavnom obogaćivanju svojega mjesta, ali i šire okolice, te njegovanje starih običaja. Pored brojnih gostovanja po Hrvatskoj KUD Remetinec ostvario je i brojna gostovanja u inozemstvu. 

Upravo u organizaciji KUD- a Remetinec, svake se godine prvog vikenda u listopadu održava tradicionalna manifestacija pod nazivom „Čiselsko proščeje v Remetincu“, koja pored aktiviranja vinske ceste, smotre folklora, donosi i niz drugih događanja zabavnog karaktera.

Kulturni domovi

Društveni dom u Remetincu sadržava višenamjensku dvoranu od 180 m2, prostor za rad KUD-a, sportskog društva, vijeća mjesnog odbora i vatrogasnog društva, izložbeni prostor te garažu za vatrogasna vozila. 
U većini mjesta u Gradu Novom Marofu postoje također društveni domovi u kojima se prostorije koriste za društvena okupljanja, sastanke udruga s tih područja, vijeća mjesnih odbora te za ostale slične potrebe.

Galerije

Galerija „Rabuzin“, Viktora Čolje 7, Ključ, Novi Marof
Galerija „Hajduk“, Remetinec 83, Novi Marof
Galerija „Klopotan“, Presečno 33, Novi MarofBanner1
Turistička zajednica Varaždinske županije
Grad Novi Marof
Odrzivi turizam