> Početna > Kulturno-povijesna baština > Legende

Legende

Legenda o Grebengradskom zvonu

Kapela-zvonik u Kamenoj Gorici  važan je dio kulturno-povijesne baštine novomarofskog kraja. Spomenuti objekt najvjerojatnije potječe iz srednjeg vijeka i bio je dio vojnih fortifikacija Grebengrada. Pretpostavlja se kako je postojala vizualna komunikacija objekta s utvrdom na Grebengradu. U narodu postoji legenda kako je u požaru koji je 1710. godine zahvatio utvrdu Grebengrad, iz kapele spašeno zvono, koje je preneseno upravo u fortifikaciju u Kamenoj Gorici. Mještani pričaju kako je od kamene fortifikacije nastala kapela sa zvonikom, a Grebengradsko zvono spašavalo je vinograde i polja od olujnih oblaka.

Zvonik je i danas u funkciji. O njemu brine Slava Pupek koja ujedno i vrši službu zvonara, a ujedno i čuva od zaborava razne oblike pučke pobožnosti jer zvoni protiv olujnih oblaka od Križeva (Spasova) do Miholja, te uoči blagdana Svetog Ivana Krstitelja kada se zvono pokreće od sumraka pa do ponoći.

Crna Paka

Prva u potpunosti istražena i konzervirana srednjovjekovna utvrda šireg područja upravo je ona u mjestu Paka kraj Novog Marofa. Utvrda je sagrađena u 13. stoljeću, na brdu visokom 310 metara. Upravo se uz Paku veže nekolicina legendi i priča koje neki mještani ovog malog mjesta i danas pričaju. Staro ime ovog brdovitog kraja, Crna Paka, gotovo je već zaboravljeno, a veže se uz sjećanja na razbojnike koji su u sumrak iz zasjede pljačkali putnike na cesti uskoj i okruženoj brdima. Mještani taj uski prolaz koriste i danas, a poznat je kao Tijesna Paka.

Legenda o rimskom gradu na Gradišću, govori o lijepoj djevojci koja je urokom pretvorena u zmiju koja u ustima nosi zlatan ključ grada i čeka mladog mlinara da ju za punog mjeseca izbavi od zle sudbine. Lokalitet Gradišće kod zaseoka Matušini arheološko je nalazište sa složenom arhitekturom iz bakrenog doba u čijem podnožju protječe rijeka Lonja.

Izvor: M. Šimek: Burg Paka- KAJ, XLV, Zagreb 1- 2 (2012)

Pusta Bela

Utvrda Pusta Bela, nekadašnje je središte viteškog reda ivanovaca, smješteno na nepristupačnom mjestu, nastalo u 12. stoljeću. Viteški red ivanovaca osnovan je u vrijeme križarskih ratova, a osnovna zadaća očituje se u pomoći i zaštiti križara i hodočasnika. Upravo je za njihove zasluge, kralj Bela IV., ivanovcima dao utvrđeni grad Belu 1275. godine, koja je ujedno i prva godina spomena Bele. Trajni spomen na viteški red koji je gospodario ovim posjedom, ostaje u samom imenu Ivanščice i obližnjeg grada Ivanca.

Postoji legenda koja govori kako je i sam engleski kralj Richard Lavljeg Srca, na povratku iz trećeg križarskog rata, u Beli kod viteškog reda ivanovaca, pronašao utočište.

Zavjetna kapela Sv. Fabijana i Sebastijana u Oštricama

Barokna kapela u Oštricama potječe iz prve polovice 17. stoljeća, prvi se put spominje 1641. godine. Pretpostavlja se kako je bila podignuta kao zavjetna kapela u čast mučenicima, Sv. Fabijanu i Sebastijanu. U ono se vrijeme našim krajevima širila kuga, a prema usmenoj predaji vjernici su sagradili crkvu u znak zahvale što su bili pošteđeni opake bolesti. Legenda govori kako su mještani u ljusci oraha umjesto ploda pronašli likove Svetog Fabijana i Sebastijana, zaštitnika od kuge. 

Kao zahvalu, mještani Oštrica su sagradili drvenu kapelu, a u drugoj polovici 18. stoljeća, izgrađena je nova zidana crkva u baroknom stilu.


Banner1
Turistička zajednica Varaždinske županije
Grad Novi Marof
Odrzivi turizam