> Početna > O nama > Novomarofski kraj

Novomarofski kraj

U južnom dijelu Varaždinske županije, na raskrižju putova između Varaždina i Zagreba, prostire se novomarofski kraj, koji svojim živopisnim krajolikom te bogatom povijesnom i kulturnom baštinom pruža jedinstven turistički doživljaj svakom slučajnom prolazniku i posjetitelju.

Jugozapadno od Varaždina na granici sjevernih obronaka Ivanščice i doline rijeke Bednje, nalazi se spomenički kompleks Bela s dvorcima Bela I i Bela II, perivojem i ostacima stare utvrde. Između pitomih proplanaka Ivanščice, Belskim dolom u pravcu juga stiže se u naselje Podrute u kojem se nalazi spomen područje postavljeno za sjećanje na pogibiju promatrača EU u Domovinskom ratu. 

Na pola puta između Podruta i Novog Marofa je Topličica, športsko –rekreativni centar s bazenima s termalnom vodom i uređenim teniskim terenima. Iznad Topličice, na istočnom Grebenu Ivanščice, na brijegu Lubenjak , nalaze se ostaci jedne od najstarijih tvrđava u ovom dijelu Hrvatske – Grebengrad. Podno brijega nedaleko od izvora rijeke Lonje je planinarski dom, otvoren za planinare i sve one koji žele doživjeti ljepote gotovo netaknutog dijela prirode. Tri seoske etno kuće svjedoče o načinu života početkom prošlog stoljeća .

Nekoliko kilometara od Topličice u pravcu Novog Marofa je mjesto Mađarevo s župnom crkvom Sv. Jurja i Sv. Vida; u Remetincu, na domak Novog Marofa je crkva Blažene Djevice Marije – Kraljice Sv. Krunice, ; u Oštricama, selu s druge strane rijeke Bednje, nalazi se crkva Sv. Fabijana i Sv. Sebastijana, dok Novi Marof ima crkvu Sv. Antuna Padovanskog. 

U samom centru Novog Marofa nalazi se nadaleko poznata i priznata bolnica za kronične bolesti (nekadašnji dvorac gorfova Erdödy, s prekrasnim perivojem idealnim za šetnje.

Novomarofski kraj zavičaj je poznatih osoba hrvatske i svjetske prošlosti i sadašnjosti. Među pitomim bregima ovog slikovitog kraja rodili su se poznati i priznati majstori kista i platna poput Mirka Račkog, Ivana Rabuzina ili Franje Klopotana, a mnoge poznate osobe, barem dio svog života, vezale su uz Novi Marof. Dovoljno je samo spomenuti imena poput umjetnika Otona Ivekovića, zatim književnika i političara Mirka Bogovića i Antuna Nemčića, a svakako treba spomenuti i groficu Lujzu Erdödy, veliku dobrotvorku i začetnicu marofskoga zdravstva.

Za ljubitelje brze i adrenalinske vožnje u mjestu Možđenec nalazi se karting staza Rauš na kojoj se već godinama održavaju brojna natjecanja. Nedaleko od ove staze na mjestu Kipišće nalazi se Spomen žrtvama poraća i križnog puta.

Kako bi se očuvala bogata kulturna baština novomarofskog kraja, u Madžarevu je osnovana Etno udruga „Greben“. Njeni su članovi oformili zbirku predmeta koji svjedoče o bogatstvu kulturne baštine, a dostupna je javnosti kroz izložbe, kreativno-edukativne radionice i predavanja. 

Ljubitelji prirode mogu uživati u blagodatima dolina rijeka Bednje i Lonje, od ribolova, biciklizma, šetnje prekrasnim krajolikom, obilaska starih mlinova, u zelenom prostranstvu šumskog kompleksa „Paka“, pogodnom za šetnje i branje gljiva uz mogućnost razgledavanja nedavno otkrivenih ostataka srednjovjekovne utvrde ili pak u svojevrsnom parku prirode „Lužec“ u Oštricama, koji obiluje jezercima i šetnicama…

Dobrodošli..

Banner1
Turistička zajednica Varaždinske županije
Grad Novi Marof
Odrzivi turizam