> Početna > Kulturno-povijesna baština > Znameniti Novomarofčani

Znameniti Novomarofčani

Ljudevit Erdody, posljednji vlasnik Grebengrada, početkom 18. stoljeća sagradio je barokni dvor u Novom Marofu, po uzoru na ostale zagorske dvorce. Ladanje je nosilo naziv "Novi Marof". Njegov sin Karlo, sklon lovu i veliki ljubitelj prirode, uređivao je perivoj oko dvorca u kojem su zasađene brojne autohtone i egzotične vrste drveća i ukrasnog bilja, a šume na području Pake, pretvorio je u lovišta i zoološki vrt. Lovište je uništeno nakon 1918. godine.

Lujza Erdody rođena je 31. siječnja 1853. godine u Beču, supruga grofa Rudolfa Erdodya, posljednjeg vlasnika dvorca u Novom Marofu, zapamćena je kao velika dobrotvorka. Već 1885. godine osnovala je bolnicu, koju je uzdržavala dvadeset godina. Grofica Lujza podupirala je razne humanitarne udruge, kao i crkve novomarofskoga i varaždinskoga  kraja. No, Lujza Erdody bila je i velika pijanistica i skladateljica brojnih skladbi- popijevki, koje su se izvodile u koncertnim dvoranama širom Europe. 

Baltazar II. Patačić, najpoznatiji je član vlastelinske obitelji Patačić, rođen u Vidovcu kraj Varaždina 1663. godine, osnivač je družtva doktorah vinskih prozvano Pinta i pokrovitelj izgradnje kapele Sv. Antuna Padovanskog u Crkvi Blažene Djevice Marije- Kraljice Sv. Krunice u Remetincu. Baltazar je kapelu dao izgraditi 1704. godine, a u kripti kapele je i pokopan kao i još neki članovi obitelji Patačić.

Barun Metel Ožegović, istaknuti član hrvatskog narodnog preporoda, bio je vlasnik Bele, koju je u to doba i pretvorio u mjesto na kojem su se okupljali svi istaknuti ljudi tadašnje Hrvatske. Barun Metel Ožegović osnovao je „Ilirsku čitaonicu“ u Varaždinu 1838. godine koja je bila prva takva ustanova na prostoru Hrvatske. Sto godina nakon njegove smrti, 1990. godine na znanstvenom skupu u Varaždinu odlučeno je da prva hrvatska čitaonica dobije ime po svojem osnivaču. Metel Ožegović umro je 1890. godine. Sahranjen je u obiteljskom mauzoleju, kapelica posvećena Marijinom Uznesenju, koji se nalazi u sklopu dvoraca Bela I i Bela II. 

Ivan Rabuzin jedan od najistaknutijih slikara svjetske naive i hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, rođen je 1921. godine u Ključu kraj Novog Marofa. Tematiku lirskih krajolika umjetnik zasniva na osebujnim oblicima, kugli i krugu te slikajući oblake, brežuljke, cvjetove i šume, razvija svoj osobni način slikanja zvan peindre a la Rabuzin. Slike ovog majstora kista zauzimaju mjesta u muzejima naivne umjetnosti širom svijeta.

Mirko Rački, akademski slikar, grafičar i slikar muralija, rođen je u Novom Marofu 1879. godine, a nakon školovanja u Varaždinu i Zagrebu, odlazi u Beč i Prag na slikarsko obrazovanje. U vrijeme I. svjetskog rata boravio radove je izlagao na izložbama u Engleskoj, gdje je i postigao veliki uspjeh. Ilustrirao je Mažuranićev ep „Smrt Smail- age Čengića“, Danteovu „Božanstvenu komediju“, izradio je brojne muralije i freske ,a 1946. i 1947. godine bio je direktor Moderne galerije u Zagrebu. Svoje je radove izlagao širom Europe. Mirko Rački umro je u Splitu 1982. godine. Banner1
Turistička zajednica Varaždinske županije
Grad Novi Marof
Odrzivi turizam